החופש הגדול מסתיים בקרוב ואיתו מגיעה גם תקופת ההכנה של הילדים לבתי הספר והגנים. כולם בהתרגשות וחוויות חדשות ולכן זה הזמן להכין את התיקים, קלמרים ואת כלי הכתיבה ולכוון מחדש את השעון הביולוגי של הילדים ולהקל עליהם בשלל החוויות החדשות והחששות שעלולים לצוץ לקראת חזרה לבית ספר. אז הכנו עבורכם כמה טיפים ועצות שיעזרו לכם ולילדכם לצלוח את התקופה בצורה רגוע יותר, ואפילו ליהנות ממנה.
שילוב בפעילויות - חשוב לשלב את הילדים בפעילויות השונות שכרוכים בהכנות לקראת החזרה לבית הספר. זה נשמע פשוט ביותר, אך לא תמיד הילדים ירצו לשתף פעולה. חשוב לחבר אותם לציוד בית ספר שרכשתם ועד לפני רגע הם בכלל לא הכירו אותו,. כעת צריך גם ללמד אותם לשמור עליו ולדאוג שיהיה להם נח. לכן, דברו איתם על זה וסדרו איתם את התיק החדש שלהם, כך שירגישו שייכות ושזה שלהם. דבר זה יעודד אותם לעצמאות ולהבנה שהם צריכים לשמור על הדברים שלהם.
הקניית ביטחון לילד - כדאי לקחת את הילדים לבית ספר או לגן עוד לפני שהם מתחילים את הלימודים – דבר זה יגרום למקום להיראות מוכר ובטוח. לכן כדאי לעשות זאת שבוע לפני החזרה לבית ספר ואז יומיים לפני. כך שיידעו כבר מראש מי המורה, היכן השירותים, היכן הכיתה והיכן המזכירות.
סמכות המורה או הגננת - חשוב לא לקטר על המורים ולא לרכל עליהם לפני הילדים. זכרו כי מה שנאמר בבית זה מה שהילדים זוכרים וקולטים. לכן, חשוב להעצים את סמכות המורה ולתת להם את ההרגשה שהמורה תשמור עליהם. מילים כמו: "זה בית ספר מעולה", ו"המחנכת שלך נהדרת, אני בטוח שהיא תמצא חן בעיניך" יקנו לילדים שלכם הרבה יותר ביטחון במערכת ובסמכות המורה.
מוצרי בית ספר - רכשו איתם את כל מוצרי בית הספר. תנו לילדים לבחור לעצמם את המוצרים, כמו: קלמרים, תיקי טרולי, מחברות, קופסאות אוכל, כלי כתיבה או כל דבר אחר שהם יצטרכו לבית הספר. דבר זה יקנה להם את השייכות לדברים והם ירגישו כאנשים בוגרים ורציניים.
לחץ חברתי - ילדים לרוב נלחצים ממה שאומרים ילדים אחרים או הצוות החינוכי. חשוב להבהיר לילדים כי כל מטרתם היא לדרבן את הילדים ללמוד. בכדי שהילד לא יילחץ מכך או ייצור פחדים מיותרים, תפקידנו כהורים הוא להרגיע את הילד ולהזכיר לו את היכולות הגבוהות שכבר קיימים אצלו. חשוב גם לא לבטל את רגשותיו ולומר מילים כמו: "זה שטויות, קטן עליך" בזמן שהוא מרגיש להיפך. לכן, חשוב להעצים אותו ותמיד לתת לו את ההרגשה שהוא יכול לדבר אתכם על כל בעיה.
כיצד נקל על החרדה מפני כיתה חדשה?
חשוב להבין כי אנו ההורים הוא המגן והבסיס לכל הביטחון העצמי של הילדים שלנו. כאשר ההורים לא חרדים, גם הילד לא יהיה חרד והוא רק ילמד ויתחזק. לכן, אם ילדכם מסרב ללכת לגן או לבית ספר, אתם כהורים צריכים להיות המתווך בין העולם המשפחתי לבין מה שקורה בחוץ בעולם הגדול. שאלו אותו שאלות והבינו ממה הוא חושש. השתמשו בשאלות פשוטות ואז העבירו את המסר כי למרות שהוא מודאג, אין בעיה שלא ניתנת לפתרון, וכך תעזרו לו למצוא את הפתרון.
רצוי להיעזר בספרי ילדים ויצירת משל עבור החזרה לבית ספר, כאלה שיעבירו את המסר בצורה ברורה ואיכותית.
איך נגלה מה באמת היה היום בבית ספר או בגן?
אנו כהורים צריכים להראות התעניינות עקבית כלפי הילדים וכלפי עולמם. חשוב להבין כי לילדים אין את היכולת לאסוף את כל המחשבות של מה שעברו באותו יום ולכן אנו צריכים לכוון אותם בשאלות מנחות ויצירת התעניינות וסקרנות כלפי עולמו.
כאשר נשאל את הילד "איך היה לך היום בגן", האם אנו מתכוונים לזה? או שואלים באופן אוטומטי? חשוב להבין שהילדים יבינו את כל הניואנסים האלה והוא יענה על פי החוויה שלו אתכם. אם באמת מעניין אתכם להבין מה הוא עבר היום בגן הוא יענה בצורה עיניינית, ואם דעתכם תהיה מוסחת הוא יסובב את הראש ולא יענה.
שתפו גם אתם את החוויות שלכם, וכך הילד ירגיש שהוא חלק ממשהו וישתף אתכם חזרה. אסור לנו לתת לו להרגיש שהוא בשיתוף חד צדדי. השיתוף צריך להיות אותנטי ורלוונטי עבור כל בני המשפחה.
היו ממוקדים בשאלה אחת, אחרת הילד יתפזר ולא יידע על מה בדיוק הוא צריך לענות. לדוגמא:, "איזו חיה הביאו היום לגן?" או "ממה הכי נהנית היום?" או "מה היה לך הכי טעים?" בהמשך לתשובה שלו, אפשר שגם אנחנו נשתף במה עבר עלינו וכך גם הוא ילמד להתעניין בנו.
שתהיה חזרה נעימה לבית ספר!